Compressoren & luchtdruk

compressor, compressor kopen, compressor online kopen, compressoren

Vermogen: hoe hoger hoe beter

Hoe snel de tank zich bijvult en hoe snel de aangezogen lucht beschikbaar is om te gebruiken wordt bepaald door het opgenomen vermogen van de compressor, welke samenhangt met het aanzuigvermogen. 

Maximale druk: compressor 8 bar, 10 bar of meer?

Voor compressoren geldt dat hoe hoger de maximale druk is, hoe groter de kracht is waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Zo zou je kunnen zeggen dat een compressor met 10 bar, meer kracht oplevert dan een met 8 bar. Daarom is het dus belangrijk dat je altijd rekening houdt met de druk dat een apparaat aankan. Wil je in de toekomst meerdere machines met een hoger bar getal koppelen aan de compressor dan is het verstandig om te kijken wat jouw compressor aankan en koop dus geen nieuwe.  Zorg dat je een compressor hebt met een hoger bar getal zodat je zeker weet dat hij veel machines aankan. 

Tankinhoud: het aantal liters bepaalt de werktijd

Hoelang er met de lucht in de compressor gewerkt kan worden, hangt af van de tankinhoud. Er zijn vier verschillende soorten compressors. Allereerst is er de mini compressor, ook wel een 12 volt compressor genoemd. Deze is bedoeld voor korter gebruik en kan worden aangesloten in de auto. Je kunt er bijvoorbeeld banden mee oppompen. Als tweede is er de compressor 24 liter.


Deze is bedoeld voor gemiddeld gebruik en je doet er dus langer mee dan de mini compressor. Als derde is er de compressor 50 liter. Deze is bedoeld voor langdurig gebruik. Als laatste hebben we de compressor 100 liter, welke voornamelijk is bedoeld voor extreem lang gebruik. 

Olievrije compressor: waarom wel of niet?

Een andere soort compressor is de olievrije compressor. Deze compressor is makkelijk te onderhouden en blaast olievrije lucht uit. Sommige machines die je zou willen aansluiten op een compressor kunnen niet goed tegen een oliegesmeerde compressor. Daarom kan het slim zijn te kiezen voor een olievrije soort. Oliegesmeerde compressoren zijn overigens ook moeilijker te onderhouden, omdat je ze vaak moet blijven smeren. Een paar voordelen heeft een oliegesmeerde variant wel. Ze gaan over het algemeen langer mee en maken vaak minder geluid.

Stille compressor: let op het geluidsniveau

Een compressor zal helaas nooit geluidloos functioneren. Als je zo min mogelijk geluid wilt, is het slim om te kijken naar het aantal decibel. Deze wordt vaak bij elk van de compressoren genoemd. Het aantal decibel laat zien hoeveel geluid een compressor maakt.


Heel simpel gezegd is het zo dat hoe hoger het decibel getal, hoe meer geluid de compressor zal maken. Om het wat makkelijker te maken kun jet het zien als volgt. Het geluid  kan variëren van een geluid dat vergelijkbaar is met het geluid van een aangesloten koelkast, tot het geluid dat vergelijkbaar is met het geluid van een vrachtwagen met een draaiende motor. 

Sub categorie

Extra informatie

Wat zijn de voordelen van een compressor?

Een compressor kan worden gebruikt voor veel verschillende dingen. Denk aan het aandrijven van luchtgereedschap zoals bijvoorbeeld pistolen en spuiten. Maar ook voor bijvoorbeeld het schieten van spijkers en nieten of tegels weghakken, muren slopen, slijpen en boren. Ook kun je een compressor gebruiken voor het uitvoeren van schilderwerk of schoonblazen van je werkplaats. 

Compressor kopen

Het vinden van de juiste compressor kan soms lastig zijn. Doe daarom altijd van tevoren online wat onderzoek. Ga bijvoorbeeld naar vergelijkingssites. Zo kun je meerdere producten naast elkaar houden en zien welke je het meeste aanspreekt.


Een voorbeeld van een goede site waar je terecht kunt voor compressors is www.hobbycenterdhaese.be. Je hebt keuze uit vele soorten en door middel van filters vindt je snel de compressor die je zoekt. Om tot een betere keuze te komen is het belangrijk dat je weet welke eigenschappen belangrijk zijn. Denk aan het opgenomen vermogen, de maximale druk, de tankinhoud, de olievrije compressor technologie en bijvoorbeeld het geluidsniveau. Onderstaand zullen we dieper ingaan op de genoemde eigenschappen.